Followers

Sunday, May 11, 2014

#DDBL | Happy Mother's Day


"Mummy... happy mother's day mummy..." tutur Fitriyah Aini. Alia yang kala itu sedang mengadap journal yang terbentang di depan, langsung mengangkat muka.

Dahi saling berkerut. Pandangan mata Alia jatuh ke kertas berlipat elok pada pegangan tangan anaknya.

"Apa tu sayang?" soal Alia.

"For you mummy..." tutur Fitriyah Aini dengan matanya yang bersinar-sinar serta bibir yang dihiasi senyuman.

Alia mengoyak senyum. "Yaya buat untuk umi?"

"Yes mummy."

"Umi sayang... umi. Bukan mummy."

"Oops... yes umi." tutur Fitriyah dengan tangan mongelnya laju menutup mulut. Alia tertawa.

"Come... let me see..." tutur Alia. Kad dalam pegangan Fitriyah beralih ke tangan Alia. Dibukanya kad, tertera lukisan seorang kanak-kanak lelaki dan seorang kanak-kanak perempuan yang menghulurkan sejambak bunga.

"Who is he Yaya?" soal Alia.

"My brother?"

Alia tertawa. Oh.. jadi itu caranya Yaya mahu minta adik ya? Kalau la Ikhwan tahu anaknya yang seorang ini minta adik lagi... mesti Ikhwan tertawa.

Dulu pun, Yaya menangis-nangis mahu bawa balik anak jirannya Natalie. Kata Yaya, Harry itu adiknya. Dan dia mahu ada adik buat teman dia bermain, dan Yaya sangat sukakan bayi.

"Oh?"

"Happy mother's day umi! I love you so much!" jerit Yaya dengan eksperesi muka yang mengambarkan sayangnya yang tak terhingga sambil laju saja Yaya mendapatkan Alia dan ditariknya tangan Alia hingga tubuh Alia tertunduk. Alia dipeluknya erat sebelum pipi Alia dicium kiri, kanan dan kiri.

"I love you too Yaya. I love you too..." tutur Alia. Matanya bergenang air. Sungguhla, bila jadi ibu ini; cepat sungguh hatinya tersentuh. Benda-benda kecil begini pun sudah buat dia tersentuh.

"Babah mana umi?"

"Babah di Aberdeen kan Yaya?"

"Babah work?"

Alia mengangguk. "Ya. Babah pergi work sayang..."

Bibir Yaya mula membentuk muncung. Alia tertawa kecil. Pasti saja Yaya rindukan Ikhwan. Ya, mana tidaknya. Kalau tiga empat hari tak nampak bayang Ikhwan, Yaya akan sibuk bertanya. Bila Ikhwan telefon, laju-laju Yaya minta babahnya untuk buat panggilan video.

Kata Yaya, "I missed you babah.."

"Come back home please babah. We missed you."

Yaya... yaya...
Anaknya ini manja sungguh dengan babahnya. "Kenapa? Yaya sedih?" soal Alia.

Laju Yaya mengangguk.

"Kenapa Yaya sedih?"

"Babah tak ada kat sini. We cannot celebrate mother's day with babah."

Alia tertawa. "Nanti babah balik kita celebrate okay?"

"Tapi; nanti bukan mother's day lagi."

Hidung Yaya Alia tarik lembut. Pipi munggil anaknya itu Alia cium kiri dan kanan. "Siapa cakap? Every days is a mother's day."

"Yaya tak nak wish umi happy mother's day ke hari-hari lain? Yaya tak sayang umi ya hari-hari lain?"

Laju saja yaya menggeleng. "No.. No... I love you umi!"

"I swear I love you."

Alia tertawa. Wajah Yaya yang seperti mahu menangis itu buat senyuman yang Alia kulum tadi langsung pecah tawanya. Tubuh yaya Alia raih dalam pelukan.

"Umi sayang yaya... sayang Yaya sangat-sangat." bisik Alia sambil mengucup pipi Fitriyah Aini.

"Babah pun sayang umi.." tutur satu suara. Alia langsung memanggung pandang. Eh? Bila masa dia masuk. Bila dia balik? Tak dengar bunyi pintu dibuka pun.

"Abang? Cuti?"

Ikhwan mengoyak senyum. "Happy mother's day Alia..." tutur Ikhwan sambil mendapatkan Alia.

Sejambak bunga yang disembunyikan dibelakang langsung dihulurkan pada Alia. Satu kucupan jatuh dipipi Alia kiri dan kanan.

"So, umi nak makan apa? Biar babah masak. Yaya? Nak makan apa?"

"Spaghetti!"

Alia tertawa. "Apa-apa je bang."

"Spaghetti okay?"

Alia mengangguk. Ikhwan langsung menegakkan badannya. "Okey, chef nak masak. Jadi umi dengan Yaya duduk di ruang tamu okey?"

"Yaya nak tolong..."

Ikhwan tunduk memandang anaknya. "Yaya nak tolong babah?"

"Yes..."

"Okey. Jom.."



#####################################

#happymothersday #dandafodilpunberbungalagi #ddbl

* Happy mother's day to all mothers out there
* Happy readings
* Jangan lupa dapatkan ...dan Dafodil pun Berbunga Lagi

2 comments:

Siti Hasmah Din said...

Dear cik DN.....DDBL....br habis khatam td....T_T...tp bila godek2 blog u ada n3 ni...ayaq mata meleleh sbb Yaya dh pergi selamanya kan....ttu saja ini ingatan paling bahagia Alia wt Yaya...masa Yaya minta adik....which is Yaya xdpt tgk pn adik2 yg dia selalu minta drbumi n babahnya....
Ps; tahniah utk karya yg sungguh mengharukan n berilmu juga. Tq.

diyanordin said...

Dear Cik Siti Hasmah,

Terima kasih sudi baca DDPBL :)
Ya, entry ini kenangan Alia. Kenangan manis mengenang Yaya.

Kasih ibu tu melangit sampai ke syurga - kan :)